Cherry Cobbler - Gateway drug til Vermouth

Har du nogensinde tænkt hvad den perfekte julecocktail er, som ikke er gløgg? Nogle gange savner man en kold forfriskende cocktail som stadig udnytter de fantastiske råvarer man har tilgængelig i december måned. Det gjorde jeg i hvert fald i 2023 da jeg opfandt denne opskrift.

Historie

Historien bag denne cocktail starter som mange andre af vores originale opskrifter med et arrangement. Vi skulle serverer drinks til vores første julefrokoster for henholdsvis DGI og Deloitte/BDO. Skæbnen ville have det at de eneste julefrokoster vi blev booket til det år, faldt samme dag d. 1. december så det gav en sjov logistisk udfordring.

Der skulle naturligvis laves en menu til disse arrangementer der passede til årstiden og brugte råvarerne i sæson. Og hvad er noget af det mest fantastiske henover julen? Citrus! Klementiner er det første man tænker på men også appelsiner, citroner og limes smager allerbedst om vinteren. 

Grunden til at jeg endte med at basere opskriften på netop vermouth, appelsin og kirsebærsirup er rimelig tilfældig. Egentlig ville jeg gerne have lavet klassikeren Sherry Cobbler, men jeg havde ikke noget Olorosso el. Amontillado sherry på hånden. Kun den tørre Fino sherry som manglede den dybde og julestemning som jeg ønskede. Heldigvis havde jeg kort tid inden opdaget vermouth. Vermouth kan fås i mange afarter men kan inddeles i tre kategorier: Sød “rød”, tør og hvid. Franskmændene laver alle 3 slags og Italien er kendt for deres søde vermouths. Fælles for dem alle er at de er baseret på svage vine fra grønne druer der er tilsat ekstra alkohol og sukker, macereret med forskellige urter og krydderier. og derefter lagret på egefade. Navnet stammer fra det tyske ord for malurt ‘Wermut’, som giver den karakteristiske bitterhed. Vermouth nydes rent over is, med tonic eller i klassiske cocktails som: Negroni, Americano, Manhattan og Martini.

Den vermouth jeg bruger i denne opskrift er en vellidt italiensk vermouth fra Cocchi i Torino. Den er lavet på Moscato druen og er udover malurt aromatiseret med brændt sukker, rabarberrod, kinabark og pomerans-skal. Det giver den en dejlig rundhed med dybe smage der bakker rigtig godt op om kirsebærsiruppen og så den friske citrussmag fra netop pomerans der bliver fremhævet af appelsinen. Resultatet af disse tre elementer er en kompleks drinks der i sig selv er anledning til en drinksaften.

Cherry Cobbler

Opskrift

Opskriften er som navnet antyder inspireret af klassiskeren Sherry Cobbler. En Sherry Cobbler indeholder normalt ingen eller lidt citrus. Jerry Thomas’ opskrift fra 1862 kræver 2-3 appelsinskiver, men i min erfaring er det ikke nok til at balancere den mængde kirsebærsirup jeg bruger samt vermouthen der er noget sødere end amontillado og olorosso sherry. Derfor bruger jeg Kevin Kos’ opskrift på appelsin “Super Juice”, der, udover saften, anvender skrællen og tilsat citron- og æblesyre til at nå et syreniveau der minder om citronsaft. Som garniture bruger man tradtionelt sæsonens frugt sammen med en dusk mynte og et drys flormelis. Som sæsonens frugt har jeg naturligvis valgt kirsebær i form af et syltet maraskakirsebær og frisk appelsinskræl. Nok om det nørdede, nu er det tid til opskriften!

Cherry Cobbler:

  • 60 ml Cocchi Storico Vermouth di Torino
  • 30 ml Kirsebærsirup
  • 30 ml Applesin Super Juice

Ingredienserne samles i en shaker, og shakes med knust is hvorefter indholdet tømmes i et rødvinsglas og toppes med knust is. Skræl et langt stykke appelsinskræl og udvind olierne udover drinken. Det bruges som garniture sammen med et cocktailkirsebær.

God fornøjelse!