Mai Tai - Legendarisk Tiki cocktail med orgeat
Du kan ikke nævne Tiki uden at snakke om Mai Tai. Her en en opskrift inspireret af den originale af Trader Vic i 1944 der uden tvivl vil imponere dine gæster. Denne opskrift bruger hele 4 slags rom, hvilket naturligvis er en stor investering men giver også rig mulighed for at kombinere netop dine yndlings flasker rom.
Kort historie om Tiki og Mai Tai
Tiki er en bevægelse inden for cocktails med inspiration fra polynesiske civilisationer. Drinksene er tropiske og indeholder store mængder rom og safter fra tropens frugter og bakkes ofte op af varme krydderier og florale noter. Tiki’en opstod efter alkoholforbydelsens ophævelse i Amerika i 30’erne efter Donn Beach havde rejst i Polynesien og taget elementer fra den polynesiske kultur med hjem til Amerika. Sidenhen åbnede han adskillelige restaurenter først i Hollywood, Californien og senere i Hawaii, trætte forretningsfolk og arbejdere kunne drømme sig ud af deres travle hverdag. Det er netop dette der gør at andre tropiske drinks som f.eks. Mojito og Piña Colada ikke regens for at være tiki. Disse drinks er skabt af lokale folk i Caribien, hvor Tiki derimod handler mere om eskapisme hvor amerikanske bartendere solgte tropiske eventyr til andre amerikanere.
Sideløbende med Donn Beachs succes var der en anden mand med stor betydning for Tiki-bevægelsen. Victor Bergeron, kendt som Trader Vic, åbnede sin første restaurant i San Fransisco, hvor han er vokset op, i 1934 hvor han oprindeligt serverede øl og burgere. Her fik han navnet Trader Vic af hans kone pga. hans evne til at bytte sig til ting og sager for et måltid mad i hans restaurant. Dette forretningsgen fik ham senere til at ændre navnet på hans restaurant og begynde at servere tiki drinks sammen med kinesisk og fransk mad, inspireret af Donn Beachs store succes. Vic viste sig at være en enorm dygtig bartender og tilegende sig stor viden om rom og mixologi. Det ledte til at han skabte tiki-klassikere som Aku Aku, Fog Cutter og selvfølgelig Mai Tai.
Historien går at Vic en dag havde besøg af 2 venner fra Tahiti hvor han lavede dem denne drink. De syntes så godt om den at de udbrød: “Mai Tai-Roa Aé” som betyder noget hen ad vejen af “ude af denne verden”. Det må der være noget sandhed fordi drinken er i dag verdens mest berømte tiki-drink.
Opskrift
Trader Vic brugte i hans opskrift en 17 års lagret rom fra Wray & Nephew. Populariteten af Mai Tai’en har resulteret i at hele verdens beholdning af denne rom er udtømt. Faktisk er flasker blevet solgt på auktion til over 50.000 USD. Derfor antager jeg at du ligesom os ikke har lyst til at investere i sådan en flaske…
Det gør at man i stedet bliver nødt til at være kreativ med ens valg af rom for at lave en drink der minder om den originale. Da Wray & Nephew 17 var en lagret jamaicansk rom, er dette et godt udgangspunkt. Man har fundet ud af at det er godt at kombinere det med en rom i stilen Martineque/Rhum Agricole. Denne type rom er lavet på rå sukkerrørssaft i modsætning til alm. rom der bruger rørsukkermelasse. Dette gør at den har friske græsagtige og vegetable noter. Derudover kan du bruge en mørk rom med ekstra fylde for at imittere den ekstra lagring.
Udover rommen er de øvrige ingredienser naturligvis også vigtige. Vi bruger vores hjemmelavede Orgeat lavet på let-ristede mandler der bringer noget mere kompleksitet og dybde end normal orgeat.
- 45 ml Jamaicansk rom – Vi bruger Appleton Estate 12 år Rare Blend
- 45 ml Rhum Agricole – Vi bruger Leblon Cachaca som alternativ
- 30 ml Mørk rom – Vi bruger Gosling’s Black Seal
- 15 ml Orgeat – Vi bruger vores hjemmelavede som snart kan købes i butikkerne
- 15 ml Curacao (Appelsinlikør) – Vi bruger Pierre Ferrand Dry Curacao
- 30 ml friskpresset limesaft
Alle ingredienser shakes med knust is og dumpes i et Mai Tai glas el. Lowball. Drinken garneres med mynte og en brugt limeskål med et maraschinokirsebær. For ekstra points kan du hælde lidt 151 rom (Vi bruger Pusser’s) i limeskålen. Det antændes og derefter kan du drysse kanel udover, som også brænder og gnistrer. Vær forsigtig og vær klar med noget til at slukke ilden med igen.