Old Fashioned – Den originale cocktail
Man har verden over nydt alkohol i rigtig mange år. Men en Old Fashioned er ligesom navnet antyder den cocktail man fik i de gode gamle dage. Læs med og lær mere om cocktailens historie og hvordan du kan lave den derhjemme.
Historien bag en Old Fashioned
Cocktailen “Old Fashioned” har en enormt vigtig position i Amerikas kulturarv og drikkekultur. Faktisk er den definationen på ordet “Cocktail”. Oprindelsen på ordet cocktail har mange en teori om, men Oxfords ordbog anerkender at det oprindelig blev brugt til at beskrive en hest der havde fået afkortet halen så den stod op på samme måde som en hanes hale. Deraf cock’s (hanes)-tail (hale). Det forbandt man senere med en blandingsrace indenfor heste og det gav derfor mening at en cocktail senere kom til at betyde en drink der var blandet. Til sidst fik man den første kendte defination på ordet cocktail skrevet i bladet “The Balace and Columbian Repository” udgivet d. 13. maj 1806:
“Cock-tail, then, is a stimulating liquor, composed of spirits of any kind, sugar, water, and bitters–it is vulgarly called a bittered sling, and is supposed to be an excellent electioneering potion, in as much as it renders the heart flout and bold, at the same time that it fuddles the head. It is said also, to be of great use to a democratic candidate: because, a person having swallowed a glass of it, is ready to swallow any thing else.”
Udover en politisk gimmick har vi at gøre med en drink der indeholder spiritus, sukker, vand og bitter. Det var altså hvad man kaldte en cocktail i sin mest enkle form i 1806. Med tiden blev bartendere dog mere kreative i takt med at teknologien udviklede sig. Is begyndtes at blive fragtet i store blokke som kunne erstatte vand i drinken. Man begyndte at importere fine likørere dyr spiritus fra Europa som Chartreuse, absint og cognac. Det ledte til opskrifter som “Improved Whiskey Cocktail” med gommesirup og Maraschino likør i stedet for en sukkerknald og en stor isterning i stedet for vand. Selvom dette var en fin udvikling for bartenderfaget begyndte nogle at savne en cocktail som man fik i gamle dage. Derfor blev det normalt at bestille en “Old Fashioned” som refererede til den gamle defination uden alle mulige nye ingredienser.
Hvis du ligesom os ikke kan få nok af cocktailhistorie kan vi anbefale Difford’s Guide. Han ved hvad han taler om!
Opskrift
Normalvis bliver en Old Fashioned lavet på whiskey, da det er det man har brugt i gamle dage, nærmere bestemt enten Bourbon el. Rye whiskey. Dog findes der adskillige variationer på en Old Fashioned med alle tænkelige spiritusser. Den mest populære er en Rum Old Fashioned med en god mørk rom men gin, brandy, tequila, mezcal og meget mere er også blevet brugt. Derfor er det helt op til din kreativitet at kombinere din yndlings spiritus med et sødemiddel og en bitter der komplimenterer den.
Du kan finde andre opskrifter her.
Vores yndlings Old Fashioned opskrift er meget simpel. Den eneste udskiftning vi laver fra den originale opskrift er sukkerknalden som vi udskifter med vores hjemmelavede gommesirup. Vores gommesirup er kogt på en urafineret rørsukker der hedder demerarasukker, opkaldt efter Guyana der under koloniseringen hed Demerara. Denne sukkerart har stadig en del melasse tilbage der tilbyder en bred vifte af karamelnoter til cocktailen. Derudover tilføjer vi akaciegummi fra Senegal der giver en silkeblød og tyktflydende konsistens for at bringe noget mere fylde til cocktailen. Derudover er det nemmere at bruge en sirup da den giver et præcist mål hver gang og opløser nemmere i drinken.
Vores opskrift:
- 60 ml Rye Whiskey – Gerne 50%
- 7,5 ml Gommesirup
- 2-3 stænk Angostura Aromatic bitters
- Masser af isterninger
For at lave drinken skal du blot røre alle ingredienser over is i ca. 30 sekunder og straine over i et lowball med en stor isterning og garnere med en appelsinskræl og et maraschinokirsebær.
I forhold til målene kan 7,5 ml være svært at måle af. En teske er ca. 5 ml men vi bruger en jigger med et kvart-oz mål der svarer til 7,5 ml. Hvis du ikke har sådan en kan du blot bruge halvanden teske sirup. Ellers er det en mulighed at bruge 5 ml sirup og til gengæld kun bruge 50 ml whiskey eller 60 ml af en svagere whiskey for at opretholde balancen.
Det var ordene!
Vi håber at I har mod på at give det et skud derhjemme. Den kan anfebales en kold vinteraften i en stor lænestol:)